Duurzame tips voor honden

Duurzame tips voor honden: verklein de pootafdruk van je viervoeter!

Een hond in huis houdt je in beweging, maakt je vrolijker, socialer en je hebt altijd een maatje in de buurt. Maar of het houden van huisdieren ook goed voor onze groen met blauwe bol is? Net als dat je je eigen ecologische voetafdruk goed in de gaten houdt, hebben ook honden natuurlijk een ecologisch voet… eh, pootafdruk. Maar wees gerust, er zijn best wat opties om je hond groen(er) op te voeden. Hoe zorg je er als groen baasje voor dat jouw hond onze planeet zo min mogelijk belast? Thegreenlist.nl zocht het voor je uit.

Duurzame tips voor hondenbezitters

We willen het eigenlijk liever niet horen, maar natuurlijk is het níet houden van een huisdier de allerduurzaamste optie. Toch zullen de voordelen van een vierpoter in je leven hebben, het voor veel mensen altijd winnen van de duurzaamheidsnadelen – ze zijn zó leuk! Laten we daarom eens kijken hoe je je groene idealen zo goed mogelijk na kunt leven, mét hond. Hoe zit het eigenlijk met de pootafdruk van jouw hond? We zochten het voor je uit!

Op deze manier belast jouw hond de planeet

Net als wij zelf, hebben ook onze huisdieren een ecologische voetafdruk. Paarden, pony’s en ander kleinvee die voor het plezier gehouden worden, hebben de meeste (negatieve) impact op het welzijn van onze aarde. Vissen, vogels en konijnen het minste. Honden en katten zitten daar tussenin. Hoewel honden natuurlijk poepen (hallo stikstof!), is wát ze eten de grootste boosdoener. Er zijn logischerwijs land, water en grondstoffen nodig om het voer te produceren, te verpakken en te vervoeren. Dingen die simpelweg niet nodig zouden zijn als wij niet graag ’s avonds op de bank zouden willen kruipen met een opgekrulde hond aan onze voeten.

Duurzaam leven met een hond? Dat kan zeker! Op deze foto’s teckel Belle en greenfluencer Elize Been.

Verantwoorde keuzes voor een duurzamere hondenopvoeding

Naast het voer voor je hond, zijn er de praktische gebruiksvoorwerpen om je hond te verzorgen. Spullen dus. Denk aan een goede riem om je hond uit te laten, een eet- en drinkbak of een kussen of mand om in of op te slapen. Hier kun je niet omheen als hondeneigenaar, maar je kunt natuurlijk wel verantwoorde keuzes maken. Daar weer naast, bestaat er een hele economie om het de honden in onze levens zo leuk mogelijk te maken. Speeltjes in alle vormen en maten, knuffels, snacks en geloof het of niet, ook kleertjes. Laten we eerst eens kijken naar de dingen waar je niet omheen kunt:

Duurzaam hondenvoer: zó voed je je hond groen(er)

Als klimaatbewuste dierenvriend is de kans groot dat je zelf rekening houdt met wat je eet. Veel groen uit het seizoen en wellicht minder vlees of vis. En je hond? Die eet waarschijnlijk vlees – bij elke maaltijd. Hoogleraar duurzame ontwikkeling van Universiteit Maastricht Pim Martens deed onderzoek naar de ecologische voetafdruk van Nederlandse honden en katten. Hij bevestigt dat de grote hoeveelheid vlees die honden eten inderdaad flinke invloed heeft op hun pootafdruk. De afdruk van een Nederlandse hond ligt – afhankelijk van de grootte van je hond en hoeveel zij/hij dus eet – ergens tussen de 0,9 en 3,66 hectare per jaar. Om dat in perspectief te plaatsen: de voetafdruk van de gemiddelde Nederlander is 4,9 hectare. Een aanpassing in het dieet van je vierpotige vriend kan dus een groot effect hebben.

Een plantaardig dieet voor je hond?

Maar kun je je huisdier op een plantaardig dieet zetten, honden zijn toch carnivoren? Hierover verschillende de meningen flink. Diverse hondenvoerproducenten raden een vegetarisch of veganistisch dieet voor je hond af, maar die hebben natuurlijk ook iets te verkopen. Hun standpunt is dat je hond door een dergelijk dieet een tekort aan essentiële aminozuren, ijzer, calcium, zink, vitamine A en sommige B-vitamines kan leiden. Honden hebben dierlijke eiwitten nodig, zeggen zij. Daar tegenover staat dat er de laatste jaren steeds meer vega of vegan hondenvoermerken op de markt komen, die een uitgebalanceerde voeding beloven. Nog even over het feit dat honden carnivoren zijn: dat klopt natuurlijk, maar het zijn ook adaptieve carnivoren. Dat betekent dat ze zich kunnen aanpassen naar gelang het aanbod. Dat hebben ze geleerd van hun voorouders, de wolf. Die konden zich als overlevingsstrategie voeden met puur plantaardige voeding als er geen prooi gevangen werd. Hier moet je als hondenbaasje dus je eigen keuze in maken.

Wil je een minder rigoureuze keuze maken dan een volledig vega of vegan dieet voor je hond? Dan kun je ook kijken naar wat je je hond verder te eten geeft:

  • Droogvoer kun je veel langer bewaren dan natvoer uit blikjes of zakjes en is vaak gemixt met granen of mais. Droge brokken kun je bovendien vaak in grootverpakking kopen. Dat scheelt ook weer in verpakkingsmateriaal en in vervoerskilometers. Kwaliteitsvoer van de dierenarts is vaak weer te verkiezen boven supermarktvoer.
  • Krijgt je hond veel snacks? De reguliere dierenwinkel heeft volop groene snackjes of snacks die deels uit groenten bestaan. Snackjes kun je natuurlijk – zeker na de puppyfase – ook weglaten.
  • Ook als je je hond botjes geeft kun je bewuste keuzes maken. Er bestaan botjes die gemaakt zijn van dierlijke producten en dus geproduceerd zijn versus botten die je bij de slager/dierenspeciaalzaak haalt. Let op, de meningen verschillen over de veiligheid daarvan. Maar wist je dat er ook kaasbotten bestaan? Deze botten zijn gemaakt van yakmelk en dus vega!

Mijn hondje Iain is dol op deze duurzamere hondensnackjes.

Wist je dat je katten beter níet plantaardig kunt voeren?

Een veganistische hond kan dus, zolang je voor een compleet dieet van een goede diervoederfabrikant kiest. Maar wat voor honden geldt, geldt niet automatisch voor katten. Katten missen namelijk de mogelijkheid om voedingsstoffen zoals vitamine A uit groente te halen, mensen en honden kunnen dat wel. Katten moeten hiervoor dierlijk voedsel consumeren.

Verantwoorde keuzes voor groene hondenbaasjes

Naast een dieetkeuze zijn er nog een paar andere dingen waar je niet omheen kunt voor een goede verzorging voor je hond. Je wilt jouw hondje natuurlijk graag letterlijk en figuurlijk een gouden mandje geven. Maar ook daarin kun je verantwoorde keuzes maken. We zetten een paar overwegingen voor je op een rijtje!

Groene baas, groene hond: ga voor kwaliteit

Een goede riem, eet- en drinkbakjes en een kussen of een mand zijn onmisbaar. En duur! Er is bovendien zóveel keuze, dat het verleidelijk is om voor een goedkope variant te gaan. Of dat leuke kleurtje. Maar ook in hondenland geldt dat goedkoop vaak duurkoop is. (Veel) honden zijn enorme sloopmonsters, zeker als ze jong zijn. Die goedkope riem is zo doormidden, die mand aangevroten of toch net te klein. Geloof ons: investeer in een mooi product en het gaat een hondenleven lang mee. Er zijn verschillende mooie merken die hondenriemen, halsbanden en tuigjes maken van gerecyclede materialen. Het merk Woolly Wolf gebruikt bijvoorbeeld gerecyclede petflessen.

Duurzaam hondentuigje van het merk Woolly Wolf.

Een groene(re) hond hoeft niet alles nieuw

Iedereen die ooit een hond heeft opgevoed, zal je kunnen vertellen dat je veel spullen die je nodig denkt te hebben later nooit meer aanraakt. Voor bijvoorbeeld een bench – die veel mensen vooral het eerste jaar gebruiken – kun je goed op Marktplaats terecht. Hondenlevens zijn helaas ook niet oneindig, dus mandjes en riemen zijn nogal eens voor een zacht prijsje van een andere hondenliefhebber over te nemen.

Kies duurzaam speelgoed voor je hond

Speeltjes in alle vormen en maten, knuffels en zelf kleertjes. Dierenwinkels (fysiek en online) hangen er vol mee. Veel honden zijn echte knuffel(sloop)konten en ja, die geinige – speciaal voor honden gemaakte pluchen knuffels – zijn moeilijk te weerstaan. Maar ook hiervoor geldt: kies liever één mooi speeltje van bijvoorbeeld hennep (zoals van EarthDog) of uit een duurzame dierenwinkel, dan dat je je laat verleiden door de zoveelste knuffel die na een net iets te actieve knuffelpartij in vlokjes door je woonkamer ligt. Je hond niet meenemen naar de dierenwinkel helpt trouwens ook, want die grote trouwe ogen zijn natuurlijk het allermoeilijkste te weerstaan.

Nog leuker: ga zelf aan de slag. Het internet staat vol met tips, maar een opgerolde handdoek met iets lekkers, een paar geknoopte oude sokken met een tennisbal of een oude deurmat met strookjes oude stoffen winnen het van élk gekocht stuk speelgoed.

Nog meer tips om je hond duurzamer op te voeden

Naast je goed laten informeren over de voeding van jouw trouwe viervoeter en de aanschaf van spullen voor je huisdier, verschilt de manier waarop jij groene(re) keuzes maakt voor je huisdier niet zoveel van de keuzes die je voor jezelf zou willen maken. Of misschien toch – ruim de hondenpoep op, want ja: ook een hondendrol kan schade aanrichten aan de natuur door een teveel aan stikstof en fosfor, zo bleek uit een Belgisch onderzoek. Kan gewoon met een composteerbaar poepzakje (Bijvoorbeeld van Pawness of EarthRated). Dus, handen uit de mouwen!

Adopt don’t shop?

De meest duurzame manier om een hondenvriendje in je leven te halen, is door er eentje te adopteren. In zowel binnen- als buitenland wachten er honden op een warm thuis. Adopteren kan bijvoorbeeld via het dierenasiel, de Dierenbescherming of de website verhuisdieren.nl. Lees je goed in voordat je een beestje uit het buitenland haalt, helaas niet alle partijen opereren eerlijk.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: hoofdbeeld, hondensnacks en hondentuigje: Mahlee Plekker, teckel Belle: Elize Been.

Share

Picture of Mahlee Plekker

Mahlee Plekker

Mahlee is gek op zo (h)eerlijk mogelijk eten, gaat graag kamperen en heeft de mazzel om met vriend en hond aan de rand van het Beekse bos te wonen. Niet gek dat deze foodie graag over eten en avontuur schrijft. De foto’s die ze daarbij maakt, zijn amazing.
Picture of Mahlee Plekker

Mahlee Plekker

Mahlee is gek op zo (h)eerlijk mogelijk eten, gaat graag kamperen en heeft de mazzel om met vriend en hond aan de rand van het Beekse bos te wonen. Niet gek dat deze foodie graag over eten en avontuur schrijft. De foto’s die ze daarbij maakt, zijn amazing.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: