Search
Knoop aannaaien met de hand.

Knoop aannaaien met de hand

Als je een knoop op een broek of vest naait, weet je dan wat je doet? Eerlijk: bij thegreenlist.nl zijn we niet allemaal even handig met naald en draad. De uitzondering op de regel is onze do-it-yourself expert Melanie. En daarom deelt zij hoe je de meest voorkomende kleine kledingreparaties voortaan zelf kunt doen. Dit keer gaat ze voor ons aan de slag met een DIY knoop aannaaien.

Je knoop aannaaien: een kleine kledingreparatie die je zelf kunt!

Zelf je kleding repareren is niet alleen beter voor de planeet, je wordt er ook zelf een rijker mens van. Je redt een geliefd kledingstuk – want hoezo is het kapot gegaan? Dat moet vast gekomen zijn ómdat je het zo graag droeg en je spaart jezelf letterlijk geld uit, want dat bezoekje aan de winkel of de kleermaker is niet meer nodig. Je repareert het zelf voor nog een ronde draagplezier. Dus zet een fijne podcast of playlist op (tips hiervoor hebben we ook) en ga aan de slag met kleine reparatieklusjes. Dit keer gaan we aan de slag met een winkelhaak in kleding. Dit kan écht iedereen!

Zonde! Veel te veel kapotte kleding in de kast

Uit een onderzoek van de Britse textielorganisatie WRAP is gebleken dat 30% van de mensen kledingstukken in de kast heeft hangen die ze niet meer dragen, simpelweg omdat deze gerepareerd moeten worden. Zonde! In Frankrijk gaat de overheid mensen helpen. Hier krijg je (tot) 25 euro korting op reparaties (en betaal je een extra belasting voor een fast fashion aankoop) in de hoop dat het mensen stimuleert om kleding vaker te repareren. In Nederland moeten we het voorlopig doen met initiatieven zoals United Repair Center, mended.eu (stuur je reparaties op en krijg het gefixt retour) of de lokale kleermaker – wat we absoluut toejuichen, maar meer opties is altijd beter.

Bron: wrap.org.uk & change.inc & volkskrant.nl

Door een lucifer tussen je knoop en je broek te doen, voorkom je dat de knoop te dicht op je broek zit en je deze moeilijk door je knoopsgat krijgt.

Help, je knoop ligt eraf

Je hebt er vast weleens mee te maken gehad: een knoop die van je broek, een jas of van een vest schiet. Ook al ben je geen reparatietalent, grote kans dat een knoop aannaaien je nog wel lukt. Maar doe je het ook netjes? Met deze simpele uitleg gaat het je lukken om voortaan die knoop er strak en vakkundig op te krijgen.

Knoop aannaaien met de hand.
Afdrukken
No ratings yet

Knoop er goed (!) opzetten

Een knoop erop zetten lukt de meeste mensen wel, maar hoe goed – of hoe netjes – zit-ie? Dat is de vraag. Vanaf nu zit-ie keurig. Let maar op!
Maken10 minuten
Totale tijd10 minuten
Trefwoord: zero waste, diy, naaien, knoop, kleding repareren

Gereedschap

  • knoop
  • ijzergaren*
  • naald
  • lucifer of tandenstoker
  • schaar

Instructies

  • Vouw je draad dubbel (tip voor extra stevigheid) en haal de lus in het midden door het oog van de naald. Dat is vaak makkelijker dan de twee uiteinden door de naald halen. Trek de lus verder zodat de lus je lange stuk wordt en de twee losse uiteinden het kortere stuk zijn.
  • Hecht de draad vast door je naald aan de achterkant door de stof te steken, laat een klein lusje overblijven. Haal je naald daar doorheen. Zo zit je draad goed aangehecht en heb je geen losse eindjes.
  • Steek je naald en draad nu naar de voorkant. Steek door je knoop heen en weer terug door het andere gat en door de stof. Trek nog niet heel stevig aan.
  • Steek nu een lucifer of tandenstokertje tussen je knoop en je stof. Zo voorkom je dat je de knoop te dicht op de stof naait en je deze bijna niet meer door je knoopsgat krijgt.
  • Naai vervolgens de knoop vast, je lucifer blijft zitten. Ik ga vaak een keer of vier heen en weer.
  • Eindig aan de achterkant, verwijder de lucifer en steek nu de naald nog één keer naar de voorkant. Nu ga je niet door het knoopsgat heen. Zorg dat je tussen de knoop en de stof komt met je naald en draai nu je draad een keer of zes rondom je knoop (dus tussen de stof en de knoop). Steek dan de naald weer terug naar de achterkant en hecht je draad vast.

Notities

*Voor het vastnaaien van een knoop kun je het beste ijzergaren gebruiken. Dit garen vind je vaak op zo’n sterretje gewikkeld en is extra sterk. Zo voorkom je dat de knoop er binnen no-time weer af ligt, of dat de draad knapt wanneer je deze hard aantrekt.

Een handige instructievideo om deze techniek te bekijken:

Ga aan de slag met een no buy kledingstijl

Kleding repareren is fantastisch, maar wat doen we met al die andere kledingstukken die ongebruikt achter in de kast liggen? We helpen je op weg met de No Buy Fashiongids. Meer dan honderd pagina’s met toffe ideeën hoe je er leuk uit kunt zien zonder ook maar iets te kopen. Niks. Noppes. Nada. Ook niet tweedehands! Voor 9,50 euro heb je ‘m rechtstreeks in je inbox en zo dus op je tablet of mobiele telefoon!

Doe je ook mee met deze leuke community? Lees deze gids ook en ontdek héél veel originele ideeën. Want zoveel toffe kleding is er al! Bestel de No Buy Fashiongids in onze webshop!

No Buy Fashiongids

Meer duurzame DIY tips van thegreenlist.nl

Photo credits: hoofdbeeld: Pavel Danilyuk (Pexels), knoop met lucifer: Melanie de Oliveira, knoop aannaaien: Cristian Rojas (Pexels).

Share

Picture of Melanie de Oliveira

Melanie de Oliveira

Melanie bedenkt originele dingen die je met afval kunt doen. Ze struint ook graag kringloopwinkels af op zoek naar spullen die ze kan upcyclen. Haar leukste DIY-projecten deelt ze met ons.
Picture of Melanie de Oliveira

Melanie de Oliveira

Melanie bedenkt originele dingen die je met afval kunt doen. Ze struint ook graag kringloopwinkels af op zoek naar spullen die ze kan upcyclen. Haar leukste DIY-projecten deelt ze met ons.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: