Over

thegreenlist.nl: een zoektocht naar een groener leven

Maak kennis met thegreenlist.nl. Wat twee jaar terug begon als een persoonlijke challenge – een jaar geen nieuwe spullen kopen – is uitgegroeid tot een zoektocht van ons hele gezin naar een duurzamer leven op alle vlakken. Van boodschappen tot kleding en van interieurstyling tot date-nights en van speelgoed tot vakanties: we onderzoeken hoe we op alle fronten bewustere keuzes kunnen maken.

Dat hele proces van vallen en opstaan leg ik vast in blogs en vlogs. Dat doe ik dagelijks op Instagram waar ik een zeer betrokken community heb opgebouwd van met name vrouwen die duurzamer proberen te leven (voel je welkom om aan te haken!). Hier deel ik ervaringen, tips maar ook mijn struggles. Ik deel mijn zoektocht naar groener, minder, anders in volledige openheid, ook om te laten zien wat wel en niet mogelijk is voor mij. Met mijn positieve en open benadering hoop ik het juiste gesprek aan te gaan met mijn volgers zodat we van elkaar kunnen leren.

Op vakantie naar Terschelling. We gaan ook op duurzame vakantie en blijven bewust in eigen land.
Zelf vlierbloesemsiroop maken in de lente is nu ook een nieuwe traditie geworden.
Een roadtrip door Friesland met veel excursies om de prachtige natuur van Nederland te ontdekken en dieren te spotten.

Hoe het allemaal begon

Het inzicht dat ik als gemiddelde Nederlander met mijn consumptiepatroon meer dan het drievoudige verbruik dan de aarde mij kan geven gaf de doorslag om begin 2020 een buy nothing new jaar in te lassen. Ik ging de uitdaging met mezelf aan! Geen nieuwe kleding, geen nieuwe hebbedingen, geen nieuwe elektronica, geen nieuwe meubels, daar kwam mijn niks-nieuws challenge in 2020 op neer. En voor dingen die ik écht nieuw moest kopen, ging ik op zoek naar een duurzamere variant. Beautyproducten, schoonmaakmiddelen, maar ook ondergoed en sokken zijn van die dingen die ik wel nieuw, maar bewuster kocht.

Deze challenge en daarmee mijn hele proces van bewustwording heb ik vanaf het begin af aan vastgelegd op mijn site en Insta. Het was toen vooral een goede stok achter de deur om door te zetten, want iedereen kon meekijken. In het begin waren dat vooral mijn vrienden en familie, maar al snel groeide dat uit tot een grote following van supporters. Ik merkte dat ik niet alleen was in mijn zoektocht.

Dat ik met mijn verhaal en vragen een grote groep gelijkgestemden kon bereiken én inspireren (en zij mij) is voor mij tot de dag van vandaag motivatie om door te blijven gaan.

Aan de slag met een duurzame lifestyle: goed voor de aarde én jezelf

In eerste instantie dacht ik dat mijn zoektocht naar een duurzamer leven een praktische opdracht zou zijn over het onderzoeken en vinden van alternatieven. Maar het bleek veel meer te zijn dan dat. Voor mij is het een zoektocht naar een zinvoller leven. Het gaat over vertragen en leren wie je bent en wat belangrijk voor je is. Door dit te beseffen ben ik een gelukkiger mens geworden. Ik ben meer tevreden en kwam tot de conclusie dat streven naar minder je meer geeft: meer tijd, meer aandacht, meer kwaliteit in het leven. Deze vorm van mindfulness kan ik iedereen aanraden!

Bewuster leven is een prachtig cadeau aan jezelf

Ik heb mezelf écht beter leren kennen de afgelopen tijd en ik ben mezelf meerdere keren tegengekomen met een klimaatspagaat (je weet dat een bepaalde keuze onduurzaam is en toch maak je ‘m nog). Ik heb kennisgemaakt met het minimalisme en ik heb geleerd te genieten van slow shopping; de langzame jacht naar één uniek item. Ik heb een beter oog gekregen voor kwaliteit en materialen, mijn vriendinnen zijn jaloers op de snelheid waarmee ik een mooi (vintage) object spot. Ik ontdek wekelijks nog mooie nieuwe duurzame kleding-, beauty- en schoonmaakmerken en zonder deze missie hadden we niet zoveel van Nederland gehouden, want het herontdekken van ons eigen land is onze nieuwe vakantiestijl geworden en dat bevalt ons uitstekend. Al met al ben ik een stuk tevredener en vooral relaxter erdoor geworden :).

Opruimen en ontspullen zijn ook een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden: minder spullen, minder keuzes en meer tijd en geld overhouden voor dingen die echt belangrijk zijn.
Kleding koop ik tweedehands of duurzaam. Ik koop graag tweedehands kleding in de kringloopwinkel.
Klimaatvriendelijk eten: vaker vegetarisch en vegan en meer seizoensgebonden streekproducten.

Elke ochtend gezellig opstaan met thegreenlist.nl

Ik geloof dat het nu tijd is dat iedereen zijn steentje bijdraagt. Klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit, schaarste, milieuschade, armoede: er moet snel meer voorlichting komen over onze rol in de grootste crisis waarin we ons momenteel bevinden. En welke stappen er ondernomen moeten worden om aan een oplossing te werken. We hebben een ontwerpfout gemaakt in onze lineaire economie en wij zijn de generatie die dit herstelt. Naast een gevoel van urgentie moet er een verhaal van hoop en kansen verteld worden om veel mensen te activeren.

Ik begin elke dag om 7 uur met een Instagram post. Content creëren is mijn passie en ook het laatste wat ik doe voordat ik naar bed ga. Ik realiseerde me dat het maken van content en anderen inspireren om duurzame stappen te maken mijn manier is om ‘een steentje bij te dragen’. Al is er maar één persoon op een dag die bewuster kiest vanwege mijn content, dan is mijn dag al geslaagd.

Neem gerust contact met me op!

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip? Stuur me gerust een e-mail of DM op Instagram.Via deze kanalen kun je mij volgen of in contact met mij komen:

Voor samenwerkingen kun je mij direct mailen. Wil je eerst meer weten over thegreenlist.nl? Bekijk dan mijn mediakit en lees testimonials van klanten.

En vergeet je ook niet in te schrijven voor mijn maandelijkse nieuwsbrief:

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Bekijk eventueel mijn privacyverklaring om te zien hoe ik met je gegevens omga.