Over

Groen lijstje zonder spruitjeslucht

Het idee is ontstaan uit mijn challenge voor 2020: een jaar lang niets nieuws kopen. Vooral uit liefde voor tweedehands. Soms door zorgen over het klimaat. Nu mijn challenge in volle gang is, ontdek ik elke dag nieuwe creatieve manieren om anders te consumeren: ruilen, huren, lenen, leasen. Of ik die challenge ga halen of keihard ga falen, ontdekken we op 1 januari 2021.

Helemaal geen nieuwe spullen?

Dat is wel de bedoeling ;). Voor producten die ik wel echt nieuw moet kopen, zoals verzorgings-, gezondheids- en schoonmaakartikelen probeer ik op zoek te gaan naar duurzamer gebruik. Meer natuurlijke materialen, meer eerlijke (lokale) producten en minder plastic, afval en milieu-impact. Dat is mijn voornemen. En ik heb hier nog een hele lange weg te gaan, kan ik zeggen. Ook over deze ervaringen blog ik ook onder het kopje ‘eco stuff’.

Community kringloop-zusters & eco-vriendinnen helpt mij challenge door

Ik ben positief verrast hoeveel mensen al bezig zijn met een vorm van consuminderen of een eco lifestyle. De hulp die ik op Instagram krijg, is hartverwarmend en ontzettend leerzaam. Mijn groeiende achterban van kringloop-zussen en eco-vriendinnen weten tot nu toe altijd wel raad met een probleem. Heb je tips of wil je ook een duurzamer leven ontdekken? Sluit je dan aan @thegreenlist.nl.

Steentje bijdragen aan circulair Nederland

De conclusie: je hoeft dus helemaal geen Greta Thunberg te zijn om een verschil te maken. Ook jij stemt elke dag met je portemonnee. Voor elke duurzame of tweedehands aankoop (of beslissing om niets te kopen, maar te repareren, huren of lenen bijvoorbeeld) heb je toch weer een goede daad verricht. Tik ‘m aan! Elke daad telt om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden te houden. Voor de productie van spullen zijn grondstoffen en energie nodig, ook wordt het milieu (vaak) overbelast en zijn de arbeidsomstandigheden elders op de wereld ook niet altijd top.

Bye, Saskia

Contact?

Heb je een (weekend)tip of een vraag? Stuur mij dan een email of een DM op Instagram: @thegreenlist.nl