Over

Groen lijstje zonder spruitjeslucht

Niks-nieuws lifestyle | eco life | (lokale) ervaringen | Nailed #buynothingnew 2020

Wat op 1 januari 2020 begon als een persoonlijke challenge – een jaar geen nieuwe spullen – is uitgegroeid tot een zoektocht naar een minimalistische en eco lifestyle. Over al mijn ervaringen en struggles blog en vlog ik op deze website, maar vooral op Instagram @thegreenlist.nl.

Nieuw jaar, nieuwe uitdaging?

Met mijn beoogde duurzame lifestyle ga ik in 2021 onverminderd door, maar ik voeg er wel een nieuwe missie aan toe in dit nieuwe hoopvolle jaar. Alles wat ik bespaar met mijn kringloop-lifestyle ga ik besteden aan ervaringen! Het liefst zoveel mogelijk lokaal en in Nederland, want groen zonder spruitjeslucht blijft natuurlijk mijn motto! Alle provinciehoofdsteden eindelijk eens zien, bootje varen in West-Friesland, kreeft eten uit de Oosterschelde, oesters plukken op het wad, dineren in een circulair restaurant, Nederlandse natuur ontdekken, een Limburgse wijnboer bezoeken of logeren op het strand van de Noordzee. Ik kan niet wachten om Nederland te ontdekken en nieuwe herinneringen te maken met mijn gezin en vrienden. En dat ik hiermee lokaal ondernemerschap kan boosten is alleen maar mooi meegenomen in deze moeilijke tijd. Want later weet je niet meer wat je aanhad, maar wel waar je bent geweest.

Duurzamer leven zonder spruitjeslucht. Mijn blog is ontstaan uit een challenge: een jaar lang niks nieuws kopen.

Groener graag, maar zonder spruitjeswalm

Wat dus op 1 januari 2020 begon als een persoonlijke challenge – een jaar geen nieuwe spullen kopen- is uitgegroeid tot een duurzame lifestyle waar ik heel blij van word. Ik kan het iedereen aanraden! Niet alleen voor het milieu of de portemonnee, maar vooral voor jezelf. Het heeft mij zoveel nieuwe inzichten gebracht; Ik heb geleerd waar ik écht blij van word en belangrijk vind als groene consument, ik heb kennisgemaakt met het minimalisme en ik kan steeds beter genieten van slow shopping, de langzame jacht naar één uniek item. Ik heb een veel beter oog gekregen voor kwaliteit en materialen, mijn vriendinnen zijn jaloers op de snelheid waarmee ik een mooi (vintage) object spot. Met het verduurzamen van mijn make-up tafel, badkamer en schoonmaakkastje gaat het ook de goede kant op: ik heb bijna alles kunnen vervangen voor een duurzamere variant die minstens even goed is. Dus die spruitjes walm is voorlopig nog nergens om mij heen te bekennen.

Spelregels van mijn buy nothing new challenge

Een jaar niks nieuws kopen, lukt dat? Dat vroeg ik mij ruim een jaar geleden af toen ik mijn shopgedrag helemaal zat was. Ik heb te vaak dingen gekocht die ik niet nodig had – of die toch niet bevielen. Het inzicht dat ik met mijn consumptiepatroon meer dan het drievoudige verbruik dan de aarde mij kan geven gaf de doorslag. Ik ging de uitdaging met mezelf aan! Geen nieuwe kleding, geen nieuwe hebbedingen, geen nieuwe elektronica, geen nieuwe meubels, daar kwam mijn niks-nieuws challenge in 2020 op neer. En voor dingen die ik écht nieuw moest kopen, ging ik op zoek naar een duurzamere variant. Beautyproducten, schoonmaakmiddelen, maar ook ondergoed en sokken zijn van die dingen die ik wel nieuw, maar bewuster kocht. Voor dat beetje glamour wilde ik best wat meer betalen of langer speuren. Met deze kringloop- en eco lifestyle ga ik in 2021 dus gewoon door! Ik geloof dat bewuster kopen uiteindelijk een grote groep vrouwen zal aanspreken en samen kunnen we meer impact maken!

Een groener leven zonder spruitjeslucht, dat is wat ik beoog. Voorheen stouwde ik mijn winkelwagentje nog vol met de scherpste shampoo-aanbiedingen, nu zoek ik naar de beste duurzame haarzeep voor mijn plasticvrije badkamer in wording. Verder heb ik besloten om over mijn ervaringen en struggles te bloggen en te vloggen @thegreenlist.nl om zo mijn kringloop-lifestyle van onderop aan te jagen. En het is meteen een stok achter de deur om echt door te zetten, want iedereen kijkt mee.

Bye, Saskia

Contact?

Heb je een tip of een vraag? Stuur mij dan een e-mail of een DM op Instagram: @thegreenlist.nl