Zoeken
Wandelschoenen onderhouden doe je zo!

Wandelschoenen onderhouden doe je zo!

Als fervent wandelaar weet je als geen ander hoe belangrijk het is om goede wandelschoenen te hebben. Na al die avontuurlijke stappen verdienen je trouwe metgezellen wel wat liefdevolle zorg toch? Onze Amy schrijft graag over duurzaam reizen en wandelvakanties, maar ze werkt daarnaast óók in een outdoorwinkel. Hoe houdt zij haar wandelschoenen in topconditie? Amy kom er maar in! Wandelschoenen onderhouden doe je zo!

Wandelschoenen onderhouden: tips!

Als wandelaar moet je er niet aan denken: blaren of drukpunten door een kapotte binnenzool, natte voeten door een beschadigd membraan of stress om een kapotte veter. De kans dat zoiets gebeurt, is natuurlijk klein, een goede wandelschoen is niet voor niets heel stevig. Maar het zal je maar gebeuren… Dan zit je mooi met de gebakken peren. Om de kans op ongemakken als gevolg van een kapotte wandelschoen te minimaliseren, is het belangrijk om je wandelschoenen goed te onderhouden. Zuinig zijn op je kostbare wandelschoenen is een slim én duurzaam idee. Ik neem het stap voor stap met je door. Het is niet moeilijk, je moet het alleen wel even regelmatig doen.

1. Reiniging na elk avontuur

Modder, stof en onverwachte plassen kunnen je schoenen flink op de proef stellen. Na elke wandeling is het belangrijk om je wandelschoenen goed te reinigen, onder andere om schimmel- en bacterievorming te voorkomen. Gebruik hiervoor een zachte borstel om het vuil weg te vegen en spoel ze eventueel af onder lauw water. Meer heeft je wandelschoen vaak niet nodig. Is het echt heel erg vies, dan kun je een hardere borstel gebruiken. Veters verwijderen voor het schoonmaken is ook geen gek idee als je het niet helemaal goed schoon krijgt. Je hoort het: een simpel borsteltje langs je schoenen halen, kan de levensduur van je schoenen al flink verlengen en het is nog geen tien minuten werk.

Het is aan te raden om je wandelschoenen na elk avontuur goed schoon te maken.

2. Drogen op kamertemperatuur

Na een natte tocht is het verleidelijk om je schoenen snel te drogen. Even onder de verwarming, in de zon of bij een haardje zetten en dan zijn ze snel weer droog, toch? Nou nee… Dat kun je beter niet doen. Directe hittebronnen, zoals radiatoren, haardvuur en ook de zon, kunnen het leer en de zolen uitdrogen en de lijm beschadigen. Beter is het om de schoenen te vullen met een oud T-Shirt of handdoek zodat het vocht sneller opgenomen wordt. Het beste is dan om de schoenen ‘gewoon’ op kamertemperatuur te laten drogen. Heb je haast of weinig geduld, dan kun je nog de binnenzolen verwijderen om het drogen iets te versnellen.

Extra waarschuwing: vloerverwarming of het verwarmingspijpje zijn ook stille killers voor je wandelschoenen.

Aparte behandeling voor schoenen met Gore-Tex bescherming
Kanttekening van de experts van wandel.nl: ‘Heb je schoenen met een binnenzijde van Gore-Tex, dan kun je beter keukenpapier gebruiken in plaats van kranten. Door de inkt kan namelijk de Gore-Tex-laag verstopt raken en dan kunnen je schoenen niet meer ademen. Door het met vocht verzadigde (kranten)papier regelmatig te vervangen door droog papier, kun je het droogproces versnellen. Vergeet het natte papier niet op tijd weer uit je schoenen te halen, want anders gaan je schoenen snel stinken.’ Een zero waste alternatief is een oud T-shirt of handdoek in plaats van keukenpapier, dit werkt net zo goed en is ook veilig. Wil je meer weten over Gore-Tex? Over het materiaal van waterafstotende schoenen heb ik een apart artikel geschreven. Want daar is iets mee aan de hand (PFAS).

3. Je wandelschoenen onderhouden

Grote kans dat je wandelschoenen van leer gemaakt zijn, hoewel je tegenwoordig ook steeds meer aanbod hebt van vegan leer. Veganistische wandelschoenen zijn gemaakt van synthetische materialen zoals polyester. Een bekend merk is Lowa. Welk materiaal je ook hebt, zowel synthetische als leren schoenen moeten regelmatig goed gereinigd en opnieuw geïmpregneerd worden. Voor het reinigen heb je speciale producten. Shoe cleaner van Buitenmens is een tip. Goed inzepen, afspoelen, op kamertemperatuur laten drogen en klaar is Kees.

Het impregneren van leren schoenen doe je bij voorkeur met een goede wax, dit houdt het leer ook lekker soepel. Voor synthetische schoenen gebruik je bij voorkeur een speciale spray. Ook deze producten kun je duurzamer kiezen. Veel waterafstotende sprays bevatten chemische stoffen zoals PFAS. Dat is niet best voor het milieu en ook niet goed voor je gezondheid. Collonil heeft een Protect & Care spray op basis van natuurlijke ingrediënten zoals olijfolie. De olie stoot het vuil af en heeft tevens een verzorgende en impregnerende werking. Daarnaast zijn de producten van Nikwax PFAS-vrij en dus een tip. En ook Buitenmens heeft een waterafstotende spray en een leerwax.

Zijn de zolen van je wandelschoenen kapot? Vaak kun je deze bij een specialist laten repareren.

4. Controleer de zolen en veters van je wandelschoenen

Dit wordt vaak vergeten, maar het is superbelangrijk: je zolen. Controleer regelmatig de staat van de zolen (kijk ook even naar de naden en stiksels). Repareer kleine beschadigingen aan de zolen om de levensduur van je schoenen te verlengen. Informeer bij je schoenmaker of hij ervaren en gespecialiseerd is in het repareren van wandelschoenen. Zo niet, dan kun je beter voor een gespecialiseerde schoenmaker gaan. Dit is namelijk een vak apart. Bonustip: check ook meteen even of je veters nog helemaal goed zijn.

5. Verzolen voor extra duurzaamheid

Vaak zie je dat de zolen versleten zijn, terwijl het bovenwerk van de schoen nog in prima conditie verkeert. Wat dan? Weggooien? Dat hoeft misschien niet hoor. Sommige schoenen kun je verzolen. Als je de binnenzool uit de schoen haalt en een gaatje ziet, betekent dit dat de zool is ingespoten en alleen de slijtzool (de zool die profiel aan de schoen geeft) vervangen kan worden. Zie je geen gaatje? Goed nieuws! Dan kan de zool in de meeste gevallen volledig vervangen worden. Schoenen van merken als Meindl en Hanwag hebben vaak een losse zool die volledig vervangen kan worden. Voor deze reparatie kun je terecht bij een gespecialiseerde schoenmaker. Cambreur is bijvoorbeeld de grootste outdoor schoenmaker van het land, en je kunt je schoenen ook bij Bever inleveren, zij zorgen voor de verzending naar Cambreur. Afhankelijk van de reparaties ben je tussen de 50 en 150 euro kwijt. Dat is even slikken misschien, maar nog steeds voordeliger dan het aanschaffen van nieuwe wandelschoenen.

6. Bewaar je wandelschoenen goed

Staat het wandelseizoen op pauze? Bewaar je schoongemaakte wandelschoenen dan op een koele, droge plaats. Vermijd zonlicht en vocht om verkleuring en schimmel te voorkomen. Heb je de originele schoenendoos nog? Mooi! Bewaar de schoenen daar dan lekker in. Anders kun je de wandelschoenen ook prima in een stoffen tas of oude kussensloop bewaren – je hebt vast nog wel iets ergens liggen.

Belangrijk: laat je schoenen niet te lang in de kast. Dit is misschien nog wel schadelijker dan veel gebruiken. Hydrolyse is een veelvoorkomend fenomeen van schoenen die te lang stil liggen. De (tussen)zool droogt dan uit en kan tijdens het wandelen loslaten. Dat wil je echt niet! Dus, minimaal iedere twee maanden even naar buiten is het advies, zowel voor je gezondheid als voor het behoud van je schoenen.

Wandelschoenen onderhouden: hoe doe jij het?

Met deze tips heb je hopelijk genoeg munitie om je wandelschoenen mooi te houden.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: waarzitwat.nl, bever.nl, homemadeaventures.nl. Photo credits: hoofdbeeld: Rachel Claire (Pexels), wandelschoenen plas: PNW Production (Pexels), vrouw bergwandeling: Leo Visions (Unsplash), schoen gras: Felix Mittermeier (Pexels), schoenen hek: Ian Taylor (Unsplash).

Share

Picture of Amy van Loon

Amy van Loon

Amy is onze duurzame reisexpert. Ze probeert de wereld te ontdekken door zo min mogelijk te vliegen. En elke reis probeert ze weer een stukje groener aan te pakken.
Picture of Amy van Loon

Amy van Loon

Amy is onze duurzame reisexpert. Ze probeert de wereld te ontdekken door zo min mogelijk te vliegen. En elke reis probeert ze weer een stukje groener aan te pakken.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: